Výhody elektrické pečící trouby
10.01.2006
Možná, že právě vy rádi pečete, ale dosud vám nikdo nevysvětlil výhody elektrické trouby, a tak se stále trápíte s tou starou plynovou. V následujícím článku se pokusíme objasnit důvody, proč se při nákupu pečící trouby rozhodnout právě pro tu elektrickou.
Hlavní rozdíl mezi plynovou a elektrickou troubou je zejména v komfortu a počtu funkcí, který nám elektrická trouba nabízí, o výsledku pečení nemluvě. Elektrická trouba také umožňuje větší variabilitu – zatímco plynová trouba se vyskytuje většinou jako součást sporáku, elektrickou troubu lze zakoupit samostatně jako vestavbu a umístit i kamkoliv v kuchyni. Odpadá tak neustálé ohýbání při podlévání nebo kontrole připravovaných pokrmů.
Pokud máme dostatek financí na pořízení trouby, ideální je, poohlédnout se po typu, který má co nejvíce funkcí. Co kdyby… Většina z nás však bude řešit i otázku financí. V tomto případě je nejlepší se s jednotlivými funkcemi podrobně seznámit a vybrat si typ trouby s funkcemi, které opravdu využijeme.
Co znamenají jednotlivé funkce?
Horní a dolní ohřev – nejčastěji používaný typ ohřevu, používaný při pečení pečiva a drůbeže.
Horní ohřev – vhodný pro dopékání vrchní vrstvy cukroví.
Dolní ohřev – vhodný pro dopékání spodní vrstvy koláčů, pizzy apod. Pomocí dolního ohřevu lze také zavařovat či sterilizovat, pokud umístíme na plech s vodou sklenice s ovocem, zeleninou, houbami či masem.
Horký vzduch – teplo z horního či spodního ohřevu je rozháněno ventilátorem, který zajistí rovnoměrné proudění horkého vzduchu, a lze tak péci v několika úrovních, ideálně je využití při pečení cukroví, ale ani aroma různorodých pokrmů se nesmíchají. Výhodou je úspora času i energie.
Multi horký vzduch (někdy též 3D) – kombinuje ventilátor, topné těleso a spodní ohřev, využívá se k pečení pečiva, ale i rozmrazování potravin a sušení ovoce.
Plošný gril – slouží pro grilování menšího množství potravin, zapékání.
Velkoplošný gril – výkonný gril určený ke grilování většího množství masa.
Infrapečení – grilování spojené s cirkulací vzduchu, ideální pro větší kusy drůbeže a zvěřiny.
Rozmrazování – šetrné rozmrazování potravin pomocí ventilátoru.
Rychlé předehřátí trouby – výhodou je úspora času a energie při předehřívání.
Ukazatel zbytkového tepla – pokrm lze dále dovařit nebo udržovat teplý bez dalšího přísunu energie.
Memory (paměť) – slouží k ukládání vlastních postupů do paměti (doba přípravy, teplota, druh ohřevu atd.)
Pečící automatika – po zvolení daného programu a váhy pokrmu si trouba sama zvolí způsob přípravy.
Pizza pečení – v provozu je ventilátor, zadní kruhové těleso a spodní ohřev.
Čištění
Mezi nejrozšířenější systémy patří katalytické čištění, u kterého je mastnota absorbována do speciálních plechů po stranách trouby. Plechy lze po jejich naplnění vyměnit nebo jednoduše vyčistit. Pyrolytické čištění je založeno na principu spálení všech nečistot při teplotách nad 500 st. Celsia na prach, který následně vytřeme hadříkem. Systém by měl být natolik bezpečný, že dvířka trouby nejdou otevřít, dokud trouba nevychladne. Pyrolýzou jsou většinou vybaveny dražší trouby.
Při výběru té pravé trouby pro vás se opravdu zabývejte i zdánlivými detaily a pokud, pečete často a rádi, na nové troubě nešetřete. Manipulaci s připravovanými pokrmy vám usnadní výsuvné držáky plechů. Nezapomínejte ani na bezpečnost svou a svých potomků a dejte přednost troubě s dětskou pojistkou a alespoň trojitým sklem. K pohodlí a komfortu při pečení vám dopomůže pečící automatika a elektronické ovládání včetně zvukových signálů blížícího se konce pečení. Nemusíte tak neustále hlídat maso v troubě, ani si nařizovat různé budíky a minutky. Pokud často připravujete maso, nezapomeňte ani na pečící sondu. Příznivci zdravých pokrmů ocení trouby vybavené vařením v páře.
Ceny elektrických trub jsou velmi rozmanité. Jsou-li součástí volně stojících sporáků, lze je pořídit i za 4 tisíce korun. Od těchto sporáků však nelze očekávat zázraky. „Zázračné“ přístroje nás ohromí svými funkcemi, ale také cenou, která se může vyšplhat i k 80 tisícům korun za samotnou vestavnou troubu.
Foto: archiv firem Baumatic, Gorenje, Bosch, Electrolux, Zanussi
Články s podobnou tématikou
Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky
Parní trouba - nový způsob vaření
Vybíráme zahradní gril
Zázrak jménem mikrovlnná trouba
Článek byl zobrazen 16306 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Drátěný program UVAX - přehledná kuchyň v elegantním designu
Aby byla příprava jídla příjemná, je třeba mít kvalitně vybavenou a přehlednou kuchyň. Každá hospodyňka ale ví, jak je někdy těžké udržet v ní pořádek. Díky drátěnému programu české firmy UVAX, s. r. o. však získá každá vařečka, naběračka, kořenka a další potřeby své místo. Kuchyň bude krásně přehledná a vy budete vždy vědět, kam pro co sáhnout.
Odsávaní par
Ne všechny vůně a zápachy, které vznikají při vaření, jsou příjemné, a proto se odsavače par stávají pomalu ale jistě součástí většiny kuchyní. Nabídka na trhu je široká a ne všechny typy jsou vhodné právě do té naší kuchyně.
Chladič na víno a šampaňské se bude hodit nejen o vánočních svátcích
Správná teplota je při podávání vína poměrně zásadní záležitostí. Pokud je příliš nízká, nebo naopak příliš vysoká, dokáže znehodnotit chuť i jinak znamenitého vína. Na chlazení vína existuje řada pomocníků – chladící nádoby, návleky, obaly i elektrické chladiče. Oslavy Silvestra se blíží a na nich by správně vychlazené víno či šampus rozhodně neměl chybět.
Drátěný program do kuchyně, koupelny i předsíně
Skvělým řešením, jak ušetřit čas i místo ve vaší kuchyni, je drátěný program. Umožňuje totiž kuchyň přehledně uspořádat, je praktický a navíc i dobře vypadá. Pomůže vyřešit problém s nedostatkem odkladného prostoru a zajistí, že budete mít potřebné věci vždy po ruce. Drátěný program by tak v žádné moderní kuchyni rozhodně neměl chybět.
Sortér – pomocník při třídění odpadu
Kuchyň lze bez vytáček označit za továrnu na odpadky. Podle statistických údajů každý z nás vyprodukuje ročně až 250 kg odpadu. Kolik asi z tohoto čísla skončí řádně v tříděném odpadu? Třídění a recyklace odpadů je nanejvýš nutná a naštěstí už víme, jak se odpadu z kuchyně zbavit. Na světě je pomocník jménem sortér.
Vakuová svářečka folií - čerstvé potraviny po dlouhé týdny
Hledáte dokonalou ochranu vašich potravin proti zkáze a plísním? Uvažujete, jak dlouhodobě a ekonomicky skladovat potraviny a nejrůznější předměty? Vyzkoušejte vakuovací svářečku, která vám pomůže uchovat potraviny zdravější a déle čerstvé. Má mnohostranné využití, kromě toho, že prodlouží dobu skladování je vhodná i na marinování nebo vaření ve vakuu.
Vybíráme struhadla a kráječe do kuchyně – multifunkční nebo rovnou elektrické?
Struhadla jsou nenahraditelnými kuchyňskými pomocníky. Pokud si chceme práci ještě více ulehčit, můžeme upustit od klasických jednoduchých struhadel a pořídit si struhadlo multifunkční, nebo dokonce elektrický kráječ. Zeleninu a další pochutiny tak dokážeme zpracovat rychle a pohodlně, bez odřených prstů.
Už víte, čím poteče voda do vašeho dřezu?
Nová kuchyňská linka dostává konkrétní podobu a vy stále nejste rozhodnuti, jakou dřezovou baterii si máte vybrat? Pokusíme se vám pomoci rozlousknout dilema, zda raději sáhnout po, v minulosti osvědčeném a dnes velmi působivém, „retro“ kohoutku, nebo vsadit na pohodlí páky.